onsdag 30. januar 2013

Laks med pesto og lysegrønn saus

Til en person trenger du:
 

Fisken

  • 200 gram laksefilet
  • 1 -2 ts pesto - lag selv, eller bruk ferdigkjøpt
  • litt salt
  • litt olje
Strø litt salt på fisken, og smør på pestoen. Smør ei ildfast form med litt olje, og legg i fiskefileten.
Stek i ovn ved ca 200 grader i 10 min.
 

Pesto

1-2 never basilikum (ca 1/2 potte)
1 fedd hvitløk - hakket
1 ss pinjekjerner
1 lien bit parmesan - rives (ca 2-3 ss)
1 dl olje
 
Ha alle ingrediensene i en urtehakker. Kjør det sammen. Spe med olje, og kjør det sammen igjen.
 

 Lysegrønn saus

1 dl fløte - kokes til den tykner litt/ reduseres til ca halvparten. 
Ta kjelen til side, rør inn 1 ss smør og 1-2 ss pesto etter smak.
 
Jeg serverte med litt avokado og kokt brokkoli
 
 
Kos dekk!
 

mandag 28. januar 2013

Lasagne

Lasagne er god mat når den lages fra bunnen av! Det tar litt tid, men er slett ikke vanskelig å få til. Det krever at du kan å lage en god, hvit saus med ost , og en tomatisert kjøttsaus. D
et er ikke så lett å lage en porsjon, men lasagne er heldigvis både fint å fryse, og den er like god når du varmer den opp igjen.

Dette er er nok til 3-4, tenker jeg :-)

Ostesaus:

  • 1 ss smør
  • 2 ss mel
  • 1/2 l melk
  • 100 gram  hvit ost
  • 1/2 ts muskatnøtt
  • salt
Smelt smør, rør inn melet, og spe med melk. rør under oppkok, og gjerne også mens det koker i ca 5 min. (Dette er for å bli kvitt melsmaken). Tilsett muskatnøtt - revet, og revet ost. Smak til med salt.

 

Kjøttsaus

  • 400 gram kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • Salt og pepper
  • 1 løk - hakket
  • 2 fedd hvitløk -  finhakket eller revet
  • 1 gulrot - finhakket
  • 1 stilk stilkselleri - finhakket
  • 1 ss tomatpurè
  • 2 ts tørket timian
  • 1 ts  tørket oregano
  • 1/2 ts  revet muskatnøtt
  • 1 laurbærblad
  •  l dl vann
  • 1 boks hakkete hermetiske tomater
  • (1 ts flytende honning eller sukker)
Stek kjøttdeigen i ei stekepanne. Samtidig kan du surre løk, hvitløk gulrot og stilkselleri i litt olje, i en kjele. Tilsett så  tomatpurèen og la den surre med. Hell kjøttdeigen over grønnsakene, og kok ut panna med vannet. Slå det over i kjelen. Tilsett krydder/urter og de hermetiske tomatene og evt. sukker. Sukkeret balanserer syra i retten.  La sausen småkoke i ca 25 min.

Du trenger også lasagneplater  og litt revet ost




Ha litt ostesaus i bunnen av ei ildfast form. Legg på lasagneplater, så lagvis: tomatsaus, ostesaus, lasagneplater, osv. Avslutt med litt ostesaus oppå det siste laget lasagneplater, og strø revet ost på toppen.
Stekes i ovn ca 30 min. 200 grader.

Server gjerne med litt salat og godt brød.

Kos ekk!





søndag 27. januar 2013

Gulasjsuppe

Gulasjsuppe er god vintermat. Den skal koke ei stund, så du må sette av litt tid.. Men så er en jo også veldig god å varme opp :-)

Til et par liter suppe - nok til 4-5...

  • ca 1 kg storfebog i 3x3 cm terninger
  • olje/smør til steking
  • 1 løk - hakket
  • 2 fedd hvitløk- hakket
  • 1 ss tomatpurè
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts timian
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 laurbærblad
  • 1,5 l vann
  • 1 glass rødvin (1,5 dl)
  • 1 boks hermetiske tomater- hakkede
  • 1 ts demararasukker
  • 2 ss kalvefond, eller et par buljongterninger ( smak til)
  • 1/2 paprika - i terninger
  • 2 gulrøtter - i terninger
  • 8-10 mandelpoteter (de var ganske små...)- i biter
  • 1/2 ts chiliflak
  • Litt sitronsaft
Brun kjøttet (litt om gangen). løken, hvitløken, og fres tomatpureen litt i et panne, og ha det over i en kjele.Ha i krydderet, og la det frese litt sammen med det andre.  Kok ut panna med rødvinen. Tøm det over i kjelen. Ha i vann, tomater, sukker og fond. La det koke opp, og deretter stå og syde ca  1time.
Ha i poteter, gulrøtter og paprika, og la dette koke med videre. La det koke ca en time til, til potetene koker litt i stykker. Skvis over litt sitronsaft ved servering. Ta ut laurbærbladet.

Server i rause suppeboller, gjerne med litt godt brød ved siden av.

Kos dekk!

fredag 25. januar 2013

Ostesufflè med skinke og vårløk

Ostesufflè er kanskje litt retro, men like godt for det! Jeg lager den ofte med litt skinke, og kanskje litt vårløk, som i dag. Ikke så lett å lage passe porsjon til en person, når en er vant til å lage mye av det, men her er i hvertfall en porsjon som passer til to av mine sufflèformer.

Sufflè er ikke så vanskelig å få til, men noen prinsipper er jo viktige.
I grove trekk:
Lag tykk hvit saus. Rør inn eggeplommene.  Ha i evt. tilsetninger som ost, skinke, vårløk.
Pisk eggehviter til de er stive. Vend eggehvitene forsiktig inn i sufflèrøra. Fylles med en gang i smurte former, og settes i varm ovn 200 grader.Stekes ca 30 min. i porsjonsformer, noe lenger dersom du bruker ei form til hele røra.

Og husk:
Sufflèen faller fort sammen etter at den er tatt ut av ovnen. Derfor  er det gjestene som skal vente på sufflèen, ikke omvendt!

Til 2 :

Lag saus av:
  • 1 ss smør
  • 2 ss mel
  • 5 dl melk
Smelt smøret. Rør inn mel. Spe med melka. Rør godt så det ikke blir klumper. Kok opp, og la det småkoke ca 5 min.

Rør inn :
  • 2 eggeplommer
Deretter rører du inn:
  • 100 gram revet ost
  • 100 gram skinke i biter
  • 1 finstrimlet vårløk
Smak evt. til med salt og pepper

  • 2 eggehviter - stivpiskes, og foldes inn i blandingen.
Fylles i smurte porsjonsformer, og stekes ved 200 grader, ca 25- 30 minutter.
Server med godt brød og evt. litt salat.

Kos dekk!


tirsdag 22. januar 2013

Panert isgalt med sjalottløk/persillesaus

Litt variasjon i fiskemiddagene er godt! I dag hadde de isgaltfilet i fiskedisken på butikken.
Isgalt  er en fiskeart, som tilhører skolestfamilien under torskefiskene. Arten lever stort sett i de kalde farvannene på strekningen Norge, Spitsbergen, Færøyene, Island og Grønland. Den har fast, hvitt kjøtt, og smaken minner om skallyr.


Til 1 person:


200-250 gram isgaltfilet
salt, pepper
mel
1 egg
griljermel
1 sitronskive

  1. Strø på salt og pepper. Vend fileten i mel.
  2. Visk sammen et egg, og vend fiskefileten i dette, deretter i griljermel.
  3. Stekes i stekepanne,  i smør, på middels varme.

Saus

1-2 sjalottløk
1 neve hakket persille
1 ss smør
1 ss mel
2 dl vann
2 ts fiskefond
1/2 dl fløte

  1. Smelt smøret, det skal ikke bli brunt. Surr løken i smøret til løken blir blank.
  2. Strø på melet, og spe med vann og fløte. Tilsett fond.
  3. La sausen koke 5 minutter. Ha i persille ved servering.
Server fisken med kokte mandelpoteter, kokte eller sauterte grønnsaker som  f. eks brokkoli, gulrot og vårløk og sausen. Legg ei skive sitron på fisken ved servering. Strø over litt persille.

Kos dekk!

lørdag 19. januar 2013

Urtegratinerte sjøkreps


Etter noen intense dager som deltidsstudent kjentes det godt å kunne slappe av og kose seg med noe godt. ......Fant noen sjøkreps på butikken, som jeg fikk lyst på.

Til 1 person
4 sjøkreps
et par never hakkede urter - jeg hadde basilikum, timian og persille.
1-2 fedd hvitløk hakket
et par sitronbåter

2 ss god olivenolje
1 ss smør

Hakk urtene og hvitløken. Mos det sammen, gjerne i en morter. Bland med oljen.
Del sjøkrepsene i to på langs. Fjern paven. Legg sjøkrepsene i ei ildfast form med snittsida opp.





 Fordel urteblandingen over sjøkrepsene. Fordel små klatter av smør i hver sjøkrepshalvdel.

Gratineres i ovn 200 grader ca 10 min. Skvis over litt sitronsaft, og server med litt majones og godt brød.

Kos dekk!



søndag 13. januar 2013

Urtespekket kyllingbryst med gnocchi,kremet sjampinjong,og sitron-basilikumsaus



I dag hadde jeg lyst på litt lettere mat, etter all julematen:-) Valget falt på kylling. Jeg hadde en hel kylling, som jeg skar brystfiletene av. Lårene havna i fryseren, og resten kokte jeg kraft på :-)

Nok til 2:

  • 2 kyllingbryst med skinn
  • smør - et sted mellom 25 og 50 gram...
  • en god neve friske urter. Jeg brukte en blanding av timian, basilikum og mynter
  • 1 fedd hvitløk
  • revet sitronskall av 1 sitron

  1. Hakk hvitløk og urter. Tilsett sitronskall. Bland med smøret.
  2. Løsne skinnet på brystfiletene, slik at det blir ei lomme. Dytt smøret inn mellom skinnet og kjøttet.
  3. Legg i ildfast form. Stekes ved 200 grader, ca filetene er gjennomstekt når det kommer klar kraft når du sjekker ved vingefestet.

Gnocchi


  • 250 gram mandelpotet
  • 75 gram hvetemel
  • 1 eggeplomme
  • 25 gram parmesan
  • salt og pepper
  • basilikum - en neve hakket
  • olivenolje
  • sitronsaft

  1. Kok mandelpotetene møre med skallet på. Skrell dem.
  2. Press dem gjennom ei sikt mens de er varme, og bland inn eggeplommen. Tilsett hvetemelet og revet parmesan. Tilsett salt og pepper etter smak.
  3. Potetmassen trilles til halvkuler, og presses lett mot en gaffel. Rull dem i litt mel.
  4. Kokes i lettsaltet vann, noen minutter. De er ferdige når de flyter opp til overflaten.
  5. Ta dem opp, og la dem renne av seg. Bland dem med et pas ss olje og litt hakket basilikum.
  6. Skvis over litt sitronsaft

Kremet sopp


  • 2 finhakkede sjampinjonger
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 dl fløte
  • salt og pepper

Surr løk og sjampinjong i stekepanna. Slå på fløte, og la det koke inn. Smak til med salt og pepper.

Sitron-basilikumsaus


  • 2 dl kyllingkraft - med god smak + evt litt fond
  • 1 skvis sitronsaft
  • 1 neve hakket basilikum
  • jevning - jeg brukte 1-2 ts maizenna + litt vann

Kok opp krafta. Ha i jevning, la det koke et par minutter. Tilsett sitronsaft og basilikum.

Helstekt kalvebiff med hasselback-poteter, rosenkål med bacon og sopp - og rødvinssaus

Det blir en del god mat i jula, og dette var absolutt av det bedre!

  • Kalvebiff (flatbiff)- min var på 700 gram - blir nok mye god restemat også :-)
  • Salt og pepper
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 3 dl vann

Ha på salt og pepper, og brun biffen rundt det hele i stekepanna. Del opp grønnsakene, og legg dem i ei ildfast form.Legg det brunede kjøttet oppå. Stek ferdig i ovn ca.160 grader til den har kjernetemperatur på 70 grader.

Hasselbackpoteter


  • Beregn et par poteter pr person
  • smør
  • salt og pepper
  • revet ost
  • paprikapulver

Skrell potetene, og skjær dem i skiver NESTEN helt igjennom. Dvs de skal henge sammen i bunnen. smør dem med smeltet smør, strø på salt og pepper, revet ost og paprikapulver.

Stekes i ovn 225 grader ca 30-40 min. Avhenging av hvor store potetene er. Du kan stikke i dem for å kjenne om de er ferdige.

Rosenkål


  • Rosenkål (5-6 pr pers) - kokes møre i vann.
  • litt bacon - 1 skive pr pers evt. terninger
  • sjalottløk 1/2-1 per pers.
  • sjampinjong i skiver (1/2 - 1 pr pers.)

Del den kokte rosenkålen i 2. Stek løk, sopp og bacon i litt smør. Ha i rosenkålen. La det bli gjennomvarmt.

Rødvinssaus


  • 1/2 løk
  • 1 gulrot
  • 1 tynn skive sellerirot
  • 2 dl rødvin
  • timian
  • 2 dl vann
  • kalvefond
  • 1 ts tomatpure
  • 1 ss demararasukker
  • 1 skvett balsamicoeddik
  • 1 ss smør + litt til steking

Finhakk grønnsakene, og surr dem i litt smør, til løken er blank. Ha i sukker og balsamico, deretter rødvin, vann, og alt unntatt smøret. La det koke til noe væske har fordampet, og grønnsakene er møre. Kjør det glatt med stavmikser. Rør inn smøret.

Andelår med ovnsstekte rotgrønnsaker og rødvinssaus

Andelår krever litt lengere steketid enn andebryst, men er en del billigere, og har mer smak. Jeg valgte å brune andelårene i ei stekepanne, før jeg la dem over oppskårne poteter og rotgrønnsaker. Husk å helle det smakfulle andefettet over grønnsakene.

Nok til 2.

  • 2 andelår
  • 8 små mandelpoteter
  • 1 gulrot
  • 1 skive sellerirot
  • 1 persillerot
  • 1/2 løk
  • 1 skive kålrot
  • timian
  • salt og pepper

Skrell og skjær grønnsakene i biter. Legg dem i ei ildfast form. Tilsett en neve hakket timian. Ikke tilsett fett. Det kommer nok fra andelårene.

Gni inn andelårene med salt og pepper. Rut opp skinnet, og stek dem først med sida det er mest skinn på, ned, deretter på andre sida. I tørr, varm stekepanne. Legg dem oppå grønnsakene, og hell over fettet fra panna.

Stekes i ovn 160 grader 40-60 min. Skru gjerne opp varmen litt på slutten, slik at skinnet blir sprøtt.

Godt med rødvinssaus til.

Kos dekk!

Terte med kantareller, løk, bacon og tomat

Selv om det er godt med julemat, kommer det før eller senere en følelse av at det er nok... og lysten på noe annet er stor. Utfordringen kan da være at kjøleskapet er fullt av...ja, akkurat : Julemat... Og dag gjelder det å lete litt, og se hva annet som er å oppdrive...

Jeg fant butterdeig, en rest med lutefiskbacon, en halv rødløk. Og så hadde jeg frosne kantareller i fryseren.

Jeg brukte - til 2 terter:

  • 4 plater butterdeig
  • 1/2 rødløk
  • 2 dl frosne kantareller (forvellede i kraft)
  • 1 tomat
  • ca 1 dl ferdigstekt lutefiskbacon - eller selvfølgelig tilsvarende mengde ustekt bacon i terninger
  • noen kvister fersk timian

Tin butterdeigplatene, og legg dem litt over hverandre 2 og 2. Kjevle dem litt tynnere. Brett opp kantene. Prikk dem med en gaffel. Ha i fyllet når det er klart.

Stek kantareller, løk, og bacon i smør i ei stekepanne. Strø over salt og pepper. Ha i timian, og så tomatene til slutt.

Fylles i butterdeigen. Stekes ved 200 grader ca 10 min.

Havrekjeks








I dag har jeg bakt disse gode havrekjeksene. De smaker veldig godt med litt brunost på.

ca 100 kjeks:

  • 500 gram havregryn
  • 400 gram hvetemel
  • 200 gram sukker
  • 1,75 dl fløtemelk
  • 500 gram smør
  • 1/2 ts hornsalt
  • 1/2 ts bakepulver.

  1. Bland det tørre.
  2. Smuldre inn smøret. Ha i fløtemelken.
  3. La deigen stå kjølig minst et par timer. Gjerne natten over.
  4. Kjevle ut så tynt du vil. Prikk deigen, og stikk ut kjeks av ønsket størrelse.
  5. Stekes ved 200 grader i 10-12 minutter.
  6. Avkjøl på rist.
  7. Oppbevares i tett boks.

Kos dekk!



Kjapp førjulsmiddag



Når dagene er travle, eller når du rett og slett ikke orker å bruke mye tid på middag, er denne biff/pølsepanna en god løsning.

Til 1 person brukte jeg:

  • 100 gram flatbiff av kalv
  • 1 god, grov pølse (Jeg brukte en fra Annis Pølsemakeri på Ringebu)
  • 3-4 mandelpoteter
  • 1 liten løk
  • 1 pastinakk
  • 6 cherrytomater
  • fersk timian
  • salt og pepper
  • olje eller smør til steking

  1. Skjær biffkjøttet i strimler, og pølsa i skiver.
  2. Skrell poteter og pastinakk. Skjær dem i skiver.
  3. Rens løken. Skjæres i tynne båter.
  4. Del cherrytomatene i 2.
  5. Stek biffkjøttet, og ta det til side. Stek så poteter, pastinakk og løk.
  6. Ha i pølsebitene, og til slutt biffstrimlene.
  7. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt timian.

Kos dekk!

Marinert ost

Marinert ost er godt i salater. Det er også fint å gi bort som en liten gave.

Jeg brukte:

  • 200 gram Norvegia i terninger. De kan også velge Jarlsbergost, Edamer, eller noe annet.
  • 1/2 paprika i tynne strimler
  • 3 dl olivenolje
  • 1 dl bringebæreddik, eller hvitvinseddik
  • 1 ts honning
  • 1 ts tørket chili
  • 2 ss hakket, soltørket tomat
  • 1 hakket hvitløksfedd
  • 1 ts rosèpepper
  • 3 ss hakket timian

  1. Skjær osten først i skiver med tykkelse 1 cm. Prikk dem med en gaffel for at marinaden lettere skal trenge inn. Skjær dem så i terninger.
  2. Skjær paprika i strimler.
  3. Legg ost og paprika i glass.
  4. Bland olje, eddik og honning.
  5. Rør så inn resten av ingrediensene.
  6. Hell marinaden over osten i glassene. Sett på lokk.
  7. La det stå kjølig et par dager, slik at smakene trekker inn i osten.

Kos dekk!

Svinekjøttrull med saus av paprika og tomat


Etter ei helg med hotellmat, var det godt å finne på noe selv igjen. I dag kjøpte jeg ei pakke med svinekjøttdeig, og lurte litt på hva jeg kunne lage av den. Det endte opp med en enkel kjøttrull med saus av tomat og paprika. Lettvint og godt.

Nok til 2:

  • 400 gram svinekjøttdeig
  • 1 ts salt
  • litt grovkvernet pepper.

  1. Bland svinekjøttdeigen godt med salt og pepper. Form den til ei litt tjukk pølse.
  2. Brun den rundt det hele, i stekepanne. Etterstek i ovn 200 grader, ca 15 min.
  3. Skjæres i skiver ved servering.

Saus:

  • 1 rødløk - hakket
  • 1/2 paprika -i terninger
  • 8 cherrytomater - i båter
  • olje til steking
  • 1 dl vann
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 ts demararasukker

  1. Varm oljen. Stek grønnsakene til de faller litt sammen.
  2. Ha i sukker og eddik. Rør det godt inn.
  3. Ha i vann, og la sausen koke litt, så den tykner.

Server med ris eller pasta.

Kos dekk!