lørdag 30. mars 2013

Ribbe med appelsinsaus og byggris

Ribbe i dag. Det er påskeaften, og jeg følte for å gjøre en annen vri på ribba, enn det jeg pleier til jul.  Det ble ei smakfull ribbe med litt spennende smaker. Og appelsin selvfølgelig, siden det er påske :-)

1 1/2 kg tynnribbe av svin (eller så mye du trenger)
salt etter ønske
1 ts nystøtt  pepper
2 ss fersk finhakket mynte og 1 ts tørket rosmarin - eller annet urtekrydder om du heller vil (eller har)det...
1 lien bit ingefær (3 cm)
1 hvitløk
1 løk
1 rød chili
4-5 nellik (hele)
appelsinskall av 1/2 appelsin i strimler
2 dl vann
 3 dl appelsinjus

Gni ribba inn med salt, pepper, rosmarin og mynte. Legg den i ei  ildfast form. I forma har du også feddene av 1 hel hviløk, 1 løk i biter, ingefær i små biter, chili i skiver (fjern gjerne frøene), appelsinskall. Slå på væske.

Dekk forma med folie, og sett den i ovnen 150 grader ca 1 time. Fjern folien. Øs sjyen over ribba et par tre ganger i løpet av steketida.

Stek ribba ferdig. Bruker du svak varme tar det et par timer til... Følg med på svoren. Du kan gjerne skru opp varmen mot slutten av steketida, så blåser svoren seg opp og blir sprø og fin.

Saus:
stekesjyen - kokes opp og jevnes - enten med hvetemel eller maisenna,kokes noen minutter.


Mangosalat
1/2 mango i biter
1/2 granateple (frøene)
1 neve ruccola
1 ts balsamico + 1 ts olje som dressing

Blandes


Byggris med mynte og pinjekjerner

1 porsjon byggris - kok etter anvisning på pakka
1 ss ristede pinjekjerner
1 liten neve hakket mynte
1 ts god olje.

Kos dekk!

mandag 25. mars 2013

Elg stroganoff med potetstappe

Gryterett med elgkjøtt - nok til 2 eller til 1 i to dager...

400 gram elgkjøtt (grytekjøtt, biffkjøtt) i strimler
1 liten løk- finhakkes
smør til steking
1 ss tomatpure
salt og pepper
3 sjampinjonger i skiver
1 dl kraft
1 dl rømme

Brun elgkjøttet og løken i litt smør. Ha det over i ei gryte. Kok ut panna, og slå krafta over i gryta. Ha i tomatpure. Tilsett sjaminjong og rømme. La retten koke noen minutter. Smak til med salt og pepper.


Server med potetstappe eller ris. Det er godt med syltagurk eller pickles til også. Jeg brukte soppickles. Den finner du oppskrift på her.

Kos dekk!

lørdag 23. mars 2013

Kalvebiff med traktkantarellsaus

Godt og vel nok til 1 person...
1 biff av ønsket størrelse 150-200 gram

Traktkantarellsaus
1 neve tørket traktkantarell
1/2 ts pepper
1 1/2 dl fløte
1 1/2 dl kraft (jeg hadde kyllingkraft)
salt
1 ts worchestershiresaus.
Maisennajevning ved behov.


Knus traktkantarellene, gjerne i en morter.
Bland med fløte, worchestershiresaus og nykvernet pepper

Ha i kraft og kok opp. La det koke inn litt. Hvor mye du koker inn avgjør behovet for annen jevning.

Tilsett evt. jevning og la sausen koke et par minutter  til.

Jeg serverte biffen med sausen, kokte mandelpoteter, grønnskaker og stekt løk.

Kos dekk!

Majones (og reker)

Som en påskeferiestart serverte jeg reker med hjemmelaget majones.

Til 1
ca 500 gram reker med  skall.

Majones - ca 200 gram (nok til mange...)

2 eggeplommer
1 knivsodd salt
1/4 ts sennep
1 ts hvitvinseddik
litt pepper
1 1/2 - 2 dl nøytral olje


Bland sammen eggeplommer. salt, krydder og eddik. Visp godt til eggeplommene tykner og blir lyse. Tilsett olje. Først dråpevis, så mer om gangen, mens du visper godt. Smak til med salt og evt. litt mer eddik.


Rens rekene og server med den hjemmelagede majonesen, godt brød og gjerne en sitronbåt.
Et glass øl eller hvitvin passer godt til :-)

Kos dekk!

mandag 11. mars 2013

Laksepinner med potetbåter, grønnsaksstaver og urtedipp

En god hverdagsrett. Passer fint på en mandag.


Pr person:

100-150 gram laksefilet.
2 gulrøtter
2-3 poteter
5 cm agurk
1 dl rømme eller creme fraiche
 et par never friske urter
1 sitronbåt

ellers:
salt, pepper, timian
mel
egg til å vende fisken i
griljermel, eller f. eks. knust knekkebrød
olje til potetene
smør til steking av fisken

1. Sett stekeovnen på 250 grader. Skrell potetene, del dem i båter. vend dem i litt olje (jeg bruker rapsolje. Strø over salt og timian. Stekes i ovn ca 25 min.

2. Lag urtedippen. Finhakk et par never friske urter. Jeg hadde  en blanding av timian og basilikum. (Du kan godt ha i et hviløksfedd også, hvis du liker  smaken av rå hvitløk.) Bland med rømme eller creme fraice. skvis over litt sitronsaft.

3.Skrell gulrøttene, og skjær dem og agurken i staver.


4.Skjær fisken i ca 1,5 cm tykke strimler. Strø på salt og pepper.
Vend dem først i mel, deretter i vispet egg, og til slutt i griljermel.




Stek dem raskt i smør i god, varm panne, til de får fin farge. Pass på å ikke steke dem for lenge!
Skvis over litt sitron.

Dette blir plutselig fingermat, så pass på å ha tørkerull eller servietter tilgjengelig!


Kos dekk!

lørdag 9. mars 2013

Pai med kylling, spinat og fetaost

Etter et par dager med kurs på hotell, var det godt å komme hjem til sitt eget kjøkken.
En pai er rask å lage, i hvertfall om du har en ferdig deig.


Du trenger:
1 paideig - jeg brukte ferdig deig denne gangen. Kan også lage selv.
2 ss sesamfrø

Smør paiforma. Legg i deigen. Strø over sesamfrøene, og klem dem lett ned i deigen. Prikk deigen med en gaffel.  Forstek paiskallet ca 15 min. 200 grader. (Legg gjerne et bakepapir oppi deigen, og fyll med tørka bønner e.l. under forstekinga. Da slipper du at deigen blåser seg opp.

Fyll:
4 egg
3 dl fløte
litt salt og pepper
1 pk babyspinat (65 gram)
1 kyllingbryst - skjæres i terninger
2 skiver bacon i strimler
75 gram fetaost i terninger
2 vårløk- i skiver
1/4 parika i terninger
en neve revet ost

Visp sammen egg og fløte.Ha i ei klype salt og litt pepper.
Damp/stek spinaten til den faller sammen.
Del opp resten av ingrediensene.

Fordel kjøtt, grønnsaker og fetaost i det forstekte paiskallet. Hell over eggeblandingen. Strø på revet ost. Stek i ovn 160 grader  ca 30 -40 min.,  til eggeblandingen har satt seg.


Kos dekk!

lørdag 2. mars 2013

Pasta med enkel kjøttsaus

En veldig enkel kjøttsaus, men full av god smak, likevel.

Til 1 person:

Pasta til 1(så mye du spiser...) Kokes i lettsaltet vann.

200 gram karbonadedeig
1/2 rødløk - hakket
2 hvitløksfedd- finhakket
1-2 ss tomatpurè
1 beger cherrytomater (200 gram?) eller 3-4 vanlige tomater (de bør du da fjerne skinnet på).Hakkes
2 ts tørket timian
3 dl vann
1 ts worchestershiresaus

Surr løk og hviløk  i ei panne. Stek karbonadedeigen. Tilsett tomat
purè, og la den surre med ei stund. Ha i tomatene, timian, vann og worchestershiresaus. La det koke i hvertfall 15. minutter, slik at væska koker noe inn, og sausen tykner litt.

Server med nykokt, gjerne hjemmelaget  eller annen fersk pasta!

Kos dekk!