søndag 6. oktober 2013

Moussaka


Moussaka er en gratinert matrett som stammer fra  Midtøsten. I vår tid er den best kjent fra Tyrkia og Hellas.

Du trenger, til 4 personer:

10-12 små poteter, eller, mer autentisk : 2 auberginer
400 gram lammekjøttdeig
raps eller olivenolje til steking
2 løk
3 båter vanlig hvitløk evt.
1/2 kinesisk hvitløk
6 store tomater (evt. 1  boks hermetiske)
2-3 dl vann
buljongterning, eller fond (lam hvis du får tak i , evt. kalv)
2 ss hakket, fersk basilikum (evt 2 ts tørket)
2 ss hakket oregano (evt 2 ts tørket)
1 ts kanel
salt
pepper
2 laurbærblad

3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk
litt salt
pepper
1/2 ts revet muskat
1 egg
200 gram revet ost


Skrell potetene, og skjær dem i tynne skiver. Kokes i lettsaltet vann til de er nesten møre. Slå av vannet.
 (Bruker du  aubergin, deles denne i ca 1 cm tykke skiver. strø litt salt på dem, og la dem ligge noen minutter, før du skyller av saltet. (fjerner bitterstoffer.) Stek dem så gyldne i litt olivenolje.) Sett det så til side.

Lag kjøttsausen:
Stek kjøttdeigen, med litt salt og pepper -  sett den til side..
Finhakk løk og hvitløk, stek dette i litt olje, til løken blir blank, tilsett hakkede, skoldede tomater (evt. bokstomater), krydder/urter, vann, buljong eller fond. Ha i kjøttdeigen, og la sausen småkoke i ca 40 min.

Lag ostesaus.
Smelt smør, rør inn mel, spe med melk.Rør godt mens du sper og under oppkok. La sausen småkoke i 5-10 min, slik at melsmaken blir borte. Ta sausen av varmen. Rør inn egget. Ha i salt, pepper, muskat, og ca 2/3 av osten.

Legg poteter/aubergine, ostesaus og kjøttsaus lagvis, i ei ildfast form. Ostesaus øverst. Strø resten av osten på toppen.
Stek på 225 grader i ca 30 min, til osten er gylden på toppen, og retten får satt seg.

Godt brød og salat til, og kanskje litt tzatziki?

Kos dekk!