tirsdag 19. mai 2020

Speltrundstykker og speltbrød med surdeig

Du trenger:
250 gram surdeigsstarter
7 dl kaldt vann
1 kg mel
10 gram flaksalt


De siste dagene har jeg stekt meg noen rundstykker av en deig jeg har hatt stående i kjøleskapet. Den siste  delen laget jeg et lite brød av. Deigen er nok til  2 brød, eller noen rundstykker, eller litt av hvert :-). Ferskt brød er stas!

Det er ikke alltid lett å time surdeigsbakinga slik at det passer med jobb, osv. Da er det praktisk med en deig som tåler å stå i kjøleskapet innimellom.

Steg 1: Mat opp surdeigstarteren. Jeg har 250 gram surdeigstarter av emmer stående i kjøleskapet. Du kan bruke den du har. Det går fint! Jeg mater opp hele surdeigstarteren med like deler vann og samme mel  som den er laget av. f. eks. 200 gram mel og 200 gram kaldt vann. Bland sammen, og la den stå på kjøkkenbenken, over natta, eller fra morgenen av, til du er ferdig på jobb, eller etter middag etc. Det viktige er at du tar deigen til neste steg mens den fortsatt er på vei opp, og er litt mousseaktig.


Steg 2: Ta av 250 gram surdeig til ny starter i rent glass. Sett i kjøleskapet. Jeg pleier å bake med resten. Bland den ferdigmata starteren med 7 dl vann og 1 kg mel. (Denne gangen brukte jeg 1 kg siktet, økologisk spelt). Bland lett sammen, slik at melet blir fuktig. Du kan også vente litt med å ha i starteren. Jeg synes ikke det gjør så stor forskjell.  La deigen stå tildekket 0,5-1 time. Dette kalles autolyse, og gjør at glutennettverket begynner å etablere seg.

Steg 3 : Ha så i 20 gram salt. (Jeg bruker flaksalt)  Det kniper du liksom inn i deigen på ulike steder, slik at det fordeles i deigen. Så kan du starte med strekk og brett av deigen.
Du starter med å dra deigen fra bunnen av bake bollen, opp mot toppen av deigen. Gjør dette f. eks 4 ganger mens du snur på bollen, slik at du kommer helt rundt.. La deigen hvile ca. 1/2 time. Gjenta ca. hver halvtime 3-4 ganger. (Det ligger fine videoer på nettet der du ser hvordan du gjør dette). Bruk kaldt vann på hendene. Da klistrer ikke deigen seg så fast.

Steg 4: Heving og steking: Nå kan du enten la deigen stå på kjøkkenbenken til den er ferdig hevet, eller du kan sette den i kjøleskapet. Jeg satte den i kjøleskapet over natta. Om morgenen tok jeg ut noen emner med hendene (Husk kaldt vann på hendene), formet dem, la dem på bakeplate, og satte dem i ovnen. Jeg satte dem i varm ovn 275 grader, og skrudde ned temperaturen til 225 grader etter noen minutter. Siden jeg ikke har dampovn  kasta jeg inn ca 0,5 dl vann i  bunnen av ovnen for å få litt av den samme effekten.
Jeg lot resten av deigen stå i ovnen et par dager til. Da laget jeg noen flere rundstykker. Resten formet jeg til et lite brød. Jeg opplever at det går fint å ta deigen rett fra kjøleskapet til ovnen, bare med en rask forming. Det hever seg greit, da. Jeg klippet et snitt i hvert rundstykke, da fikk jeg et fint kutt :-)


Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar