søndag 13. januar 2013

Brødsalat med dansk rugbrød - fra matkurs i København

Dag 2


Dag to på kurset var viet til stevnemøte mellom biff og salat . Vi delte oss i to grupper, ei som skulle jobbe med salat, og ei som skulle jobbe med kjøtt. Jeg valgte salater denne dagen. Gjesteforeleser var Tina Scheftelowitz, som er kjent for sine salatkokebøker, i Danmark.

Her er ei oppskrift på salaten vi laget til lunsj (eller frokost...) Til denne fikk vi servert biff tartar fra den andre gruppa. Jeg har dessverre ingen bilder av denne retten.



Dansk rugbrødssalat


Oppskriften er inspirert av den klassiske, toscanske brødsalaten og er en fin måte å spise opp brødrester på. Det kan gjerne være ditt eget eller bakerens beste rugbrød, og det gjør ikke noe om det er blitt litt tørt. Væten i salaten bløter det opp med smak og saft. Server salaten til. eks. f grillstekt kylling eller makrell.



Til 4-6 personer

Salaten:


500 g tomater

1 agurk (300 g)

¼ rødløk (eller løk, 25 g)

en liten bunt dill



Skjær tomaterne i tynne båter. Halver agurken på langs, fjern kjernene med en teskje og skjær den i tykke ”halvmåner”. Skrell og skjær løken i tynne båter.



Dressing


1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

4 ts balsamicoeddik (eller epleeddik)

salt og friskkvernet pepper



Skrell og press hvitløken og bland en dressing av olje, balsamico, hvitløk, salt og peber.



Rugbrødskrutonger


150 g rugbrød med skorpe

1½ ss kaldpresset rapsolje

salt og friskkvernet pepper

fenikkelfrø

Rugbrødskrutonger: Skjær rugbrødet i terninger på ca. 1 x 1 cm. Varm oljen i en panne, tilsett rugbrød, salt og pepper, og rist ved middels varme under jevnlig omrøring i 5-10 minutter, til terningene er sprøe. Strø over litt fenikkelfrø



Servering: Vend salat, dressing og brødkrutonger rundt i skålen og server med det samme, så krutongene beholder en viss sprøhet.



Tips: Anrett salaten på et fat og sett små klatter rygeost på toppen (hvis du får tak i det) – det tilfører salaten en deilig frisk og røkt smak, som passer godt til. (Du kan evt. bruke en annen ferskost , men da går du glipp av røyksmaken)




Kos dekk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar