søndag 13. januar 2013

Mange retter små...

Forleden hadde jeg besøk av min søster og ei dansk venninne vi traff på matkurs i sommer. Vi brukte en hel ettermiddag på å lage ulike småretter som til en viss grad ble fortært samme kveld. Og resten? Jo det ble middag i flere dager... Nok mat, med andre ord :-)

Vi lagde: køfte av lammekjøttdeig, helstekt indrefilet av kalv, krabbekaker, hvitløksreker, brokkoliraita, paprikasaus, sellerirotmos, kantarell- og spinatsaute, mandelpotetchips og banankake.Her kommer oppskrift på noe av det vi laget:

Brokkoliraita- nok til 3

  • 1/2 eple
  • 5 cm agurk
  • brokkoli i tilsvarende mengde som 1/2 eple.
  • 1 fedd hvitløk
  • saft av 1/2 sitron
  • 1 1/2 dl gresk yoghurt
  • hakket mynte ( en neve)
  • 1 ts fenikkelfrø
  • salt, sukker, pepper

  1. Kutt eplet og agurken i små terninger. Skjær brokkolien i små buketter.
  2. Finhakk hvitløken. Bland sammen grønnsakene.
  3. Skvis over sitronsaft.
  4. Tilsett yoghurt, fenikkelfrø og mynte. Bland alt.
  5. Smak til med salt, peppr og ei klype sukker.





Hvitløksreker

  • 250 gram reker pillede
  • 1 dl olivenolje
  • 2 fedd hvitløk

Ha olje og hviløk i ei ildfast form. Varm det i stekeovn. Tilsett rekene, og la de bli lune. Pass på at de ikke blir seige.



Køfte

  • 400 gram lammekjøttdeig
  • 2 ts salt
  • 1 dl vann
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts fenikkelfrø
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts kummin
  • 2 ss hakket persille

Rør inn salt, så kjøttdeigen blir seig. Tilsett vann og alt krydderet og persillen. Form boller som legges i ildfast form og stekes i ovnen ca 10 min 225 grader.



Kantarell- og spinatsaute

  • 2 dl forvellede kantareller med kraft (eller 5 dl ferske)
  • 1 liten løk
  • 1 pk (65 gram) babyspinat
  • 1 ss vineddik
  • 1/2 dl rødvin
  • soppkraft
  • maisennajevning
  • 2 ss store kapers

Stek kantarellene sammen med løk. Ha i spinat og vineddik. Ta det tilside.

Ta av litt av soppkrafta. Bland den med rødvin, og maisennajevning (om nødvendig) Ha det i panna med soppblandingen. Tilsett kapers.



Paprikasaus

  • 3 grillede paprikaer (Du kan grille paprikaen selv, eller bruke ferdig fra glass)
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl vann + kalvefond
  • 1 dl rødvin
  • en neve timian
  • sukker, salt, pepper
  • sitronsaft

Grovhakk løk og paprika. Finhakk hvitløken, surr det i litt olje, tilsett vann og kalvefond + rødvin og timian, og la det koke inn ca 15 min. Mos det med en stavmikser. Smaktil med salt, pepper og litt sitronsaft.



Kos dekk!











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar