Et lammelår av villsau er ikke store greiene, men du verden hvor godt det smaker!
Dagens lammelår kommer fra et slakt på i underkant av 10 kg, og veide 1,1 kg før jeg fjernet isbeinet. Det ble nok mat til 3 personer.
Lammelåret ble rubbet med rubblandingen Lamb fra Nomu. En krydderblanding som jeg måtte bruke en del energi på å skaffe mer av, da den første boksen var tom... Den inneholder blant annet timian, rosmarin, karve, svart pepper, sennep og en god del andre gode smaker.

Jeg satte så lammelåret i ovnen på ca 100 grader,på en seng av gulrot og løk, tilsatte en halv liter vann, og lot det stå til det nærmet seg middagstid (2-3 timer). Da satte jeg opp varmen til 200 grader, slik at jeg fikk fin stekeskorpe.
Til dette serverte jeg fløtegratinerte poteter, fløtesaus og kokte grønnsaker. I dag var det rosenkål, gulrot og brokkoli.
Fløtegratinerte poteter
Poteter - nok til det antall mennesker du skal lage det til. Skrelles og skjæres i skiver. Legges i smurt, ildfast form. Krydre med salt og pepper. Tilsett ett fedd finhakket hvitløk (hvis du vil ha det), og evt. noen urter. Estragon, passer f. eks. fint. Slå over fløte, eller en blanding av fløte og melk, til det dekker potetene. Strø på revet ost. Stekes i ovn 225 grader til potetene er møre ( i underkant av en time).
Fløtesaus
- Kraft og vann, ca 1/2 l
- Tilsett evt en buljongterning
- 2 dl fløte
- Kokes opp, reduseres til 2/3
- Tilsett evt. jevning av et par ts Maizenna mel og litt vann. La koke et par minutter
- Evt. sukkerkulør
Jeg var litt redd for at lammelåret skulle bli litt lite mat for oss i dag, derfor laget jeg en forrett . Marinerte scampi på salatseng.

Marinerte scampi på salatseng (nok til 3)
- ca 40 scampi - skrelles, renses
- ca 1 dl sweet chillisaus
- saften av 1/2 sitron
La scampiene ligge i en marinade av chillisaus og sitron en times tid. Strek scampiene i panne.
Legges opp på en seng av salat, med en dressing av soyasaus og balsamicoeddik, ca 1 ts av hvert pr. tallerken
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar