Alle oppskriftene er til 4 personer.
Velkommen
Til velkomst server jeg en Cava, med litt tiltygg:
- Toast med laksemousse
Forrett:
Andeleverpate med smørstekte epler med rosmarin og bacon
- andeleverpate (vi brukte ferdig andeleverpate fra Gårdsand)
- 4-5 baconskiver
- 1 rødt, litt syrlig eple
- 1/2 ts rosmarin
- 1 kork konjakk
- 1 ss smør
- Litt ruccolasalat
- ristede loffskiver
Del baconet i smale strimler på tvers av skivene. Sprøstek dem, og ta dem til side.
Del eplet i små terninger, tilsett rosmarin og stek dem i smøret.Tilsett konjakk. Bland inn baconet.
Legg litt ruccolasalat på forretttallerkenen. Legg på epleblandingen, samt andepate. Serveres med toast ved siden av. Rist loffskiver, del dem i to diagonalt, deretter deles hver halvdel i to skiver. Bruk skarp kniv. Da får du flotte, syltynne skiver!
Vin: Twin Islands, Sauvignon Blanc,2011, New Zealand
Hovedrett:
Reinsdyrfilet med potet- og selleristappe, rødløkkompott, traktkantarellsymfoni og rødvinssaus.
- ca 800 gram ytrefilet av reinsdyr
- salt og pepper
- smør til steking
Strø på salt (maldonsalt) på filetene, stek dem i smør til de er så stekt som du ønsker. (Dette gjør du helt til slutt...)
Potet- og selleristappe
- 1/2 sellerirot ca 250 gram(?)
- 10- 12 mandelpoteter
- 2 hvitløksfedd
- 1 klatt smør
- ca 1 dl fløte
- salt
Skrell poteter, selleri og hvitløk. Del poteter og selleri i biter. Kok dem møre i vann, sammen med hvitløksfeddene. Slå av vannet, stapp det med en rotstapper, spe med smør og fløte. Smak til med salt.
Rødløkkompott
- 2 rødløk i båter
- litt smør til steking
- ca 1 dl demararasukker (Kanskje litt mindre)
- 2 dl rødvin
- litt balsamicoeddik
- 1 ss smør
Skrell løken, skjær den i tynne båter. Smelt litt smør i en kjele , surr løken i smøret til den er blank. Rør inn sukkeret. Pass på å røre så det ikke brenner seg. Tilsett rødvin, og la blandingen stå og småkoke til den koker inn og tykner litt. Smak til med balsamicoeddik. Rør inn litt kaldt smør.
Traktkantarellsymfoni
- Avsilt løk fra rødvinssausen (ca halvparten)
- 1 neve tørkede traktkantareller som bløtes i vann
- 1 gulrot i skiver
- 1 neve ruccolasalat
Løk, sopp, gulrot og ruccola surres i litt smør.
Rødvinssaus
- 1 rødløk - grovhakket
- smør til steking
- 4-5 ss demararasukker
- 3 dl rødvin
- litt balsamicoeddik
- smør
- litt sitronsaft
Hakk løken, surr den i smør til den er blank. Tilsett sukker og rødvin. La det småkoke i ca. 20 min. Sil fra løken. La sausen koke inn litt. Smak til med litt sitronsaft og balsamicoeddik. (Sitronsafta gjør sausen blankere). Rør inn et par ss kaldt smør.
Vin: Giordano, Primitivio di Manduria, 2009
Dessert:
Julekrydret pannacotta med sitrussalat
- 1/2 l fløte
- 1 1/2 dl sukker
- 1 vaniljestang
- 1 kanelstang
- skall av 1/2 klementin og 1/2 sitron - Skrelles med rotskreller
- 3 plater gelatin
- litt sitron- og klementinsaft
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
Kok opp fløte, sukker, krydder og sitrusskall. Sil blandingen. Når gelatinen er klar, krystes vannet ut, og gelatinen røres inn i den varme fløteblandingen. Fylles i porsjonsglass. Avkjøles i minst 3 timer.
Sitrussalat med julesmak
- 1 appelsin
- 1 klementin
Sukkerlake:
- 2 dl vann
- 1 dl sukker
- 1 kanelstang
- 4 hele nellik
- 1 stjerneanis
Kok opp, la trekke ca 15 min. sil fra krydderet.
Skjær ut fileter av sitrusfruktene. Legg dem i laken et par timer. Kryst gjerne restene av appelsin og klementin i sukkerlaken. Safta gir god smak.
Anrett desserten med sitrussalat på toppen av pannacottaen.
Kaffe og konjakk (Braastad, Gjøvik Edition)
Godt nyttår og velbekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar