søndag 13. januar 2013

Godt nytt år!

Nyttårsaften nærmer seg, og det er på tide å planlegge menyen. Nyttårsaften vanker det gjerne litt flottere mat enn vanlig, her i huset også. Noen av hovedråvarene har vært planlagt litt over tid, mens andre har kommet mer tilfeldig til. Jeg kom f. eks. over fersk reinsdyrfilet i høst, og det er det vel første gang jeg har sett i butikkene her... Der og da bestemte jeg meg for at det skulle bli hovedretten nyttårsaften.Vi pleier ofte å ha en eller annen type vilt denne kvelden, og reisdyr blir helt flott! Det blir dessuten andeleverpate til forrett, og en krydret pannacotta med appelsinsalat til dessert. Andeleverpate kom plutselig mannen i huset hjem med, så det var slett ikke langtidsplanlagt.

Alle oppskriftene er til 4 personer.

Velkommen


Til velkomst server jeg en Cava, med litt tiltygg:





Forrett:


Andeleverpate med smørstekte epler med rosmarin og bacon


  • andeleverpate (vi brukte ferdig andeleverpate fra Gårdsand)
  • 4-5 baconskiver
  • 1 rødt, litt syrlig eple
  • 1/2 ts rosmarin
  • 1 kork konjakk
  • 1 ss smør
  • Litt ruccolasalat
  • ristede loffskiver

Del baconet i smale strimler på tvers av skivene. Sprøstek dem, og ta dem til side.

Del eplet i små terninger, tilsett rosmarin og stek dem i smøret.Tilsett konjakk. Bland inn baconet.

Legg litt ruccolasalat på forretttallerkenen. Legg på epleblandingen, samt andepate. Serveres med toast ved siden av. Rist loffskiver, del dem i to diagonalt, deretter deles hver halvdel i to skiver. Bruk skarp kniv. Da får du flotte, syltynne skiver!

Vin: Twin Islands, Sauvignon Blanc,2011, New Zealand

Hovedrett:


Reinsdyrfilet med potet- og selleristappe, rødløkkompott, traktkantarellsymfoni og rødvinssaus.


  • ca 800 gram ytrefilet av reinsdyr
  • salt og pepper
  • smør til steking

Strø på salt (maldonsalt) på filetene, stek dem i smør til de er så stekt som du ønsker. (Dette gjør du helt til slutt...)

Potet- og selleristappe


  • 1/2 sellerirot ca 250 gram(?)
  • 10- 12 mandelpoteter
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 klatt smør
  • ca 1 dl fløte
  • salt

Skrell poteter, selleri og hvitløk. Del poteter og selleri i biter. Kok dem møre i vann, sammen med hvitløksfeddene. Slå av vannet, stapp det med en rotstapper, spe med smør og fløte. Smak til med salt.

Rødløkkompott


  • 2 rødløk i båter
  • litt smør til steking
  • ca 1 dl demararasukker (Kanskje litt mindre)
  • 2 dl rødvin
  • litt balsamicoeddik
  • 1 ss smør

Skrell løken, skjær den i tynne båter. Smelt litt smør i en kjele , surr løken i smøret til den er blank. Rør inn sukkeret. Pass på å røre så det ikke brenner seg. Tilsett rødvin, og la blandingen stå og småkoke til den koker inn og tykner litt. Smak til med balsamicoeddik. Rør inn litt kaldt smør.

Traktkantarellsymfoni


  • Avsilt løk fra rødvinssausen (ca halvparten)
  • 1 neve tørkede traktkantareller som bløtes i vann
  • 1 gulrot i skiver
  • 1 neve ruccolasalat

Løk, sopp, gulrot og ruccola surres i litt smør.



Rødvinssaus


  • 1 rødløk - grovhakket
  • smør til steking
  • 4-5 ss demararasukker
  • 3 dl rødvin
  • litt balsamicoeddik
  • smør
  • litt sitronsaft

Hakk løken, surr den i smør til den er blank. Tilsett sukker og rødvin. La det småkoke i ca. 20 min. Sil fra løken. La sausen koke inn litt. Smak til med litt sitronsaft og balsamicoeddik. (Sitronsafta gjør sausen blankere). Rør inn et par ss kaldt smør.

Vin: Giordano, Primitivio di Manduria, 2009

Dessert:


Julekrydret pannacotta med sitrussalat


  • 1/2 l fløte
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang
  • skall av 1/2 klementin og 1/2 sitron - Skrelles med rotskreller
  • 3 plater gelatin
  • litt sitron- og klementinsaft

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.

Kok opp fløte, sukker, krydder og sitrusskall. Sil blandingen. Når gelatinen er klar, krystes vannet ut, og gelatinen røres inn i den varme fløteblandingen. Fylles i porsjonsglass. Avkjøles i minst 3 timer.

Sitrussalat med julesmak


  • 1 appelsin
  • 1 klementin

Sukkerlake:


  • 2 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 kanelstang
  • 4 hele nellik
  • 1 stjerneanis

Kok opp, la trekke ca 15 min. sil fra krydderet.

Skjær ut fileter av sitrusfruktene. Legg dem i laken et par timer. Kryst gjerne restene av appelsin og klementin i sukkerlaken. Safta gir god smak.

Anrett desserten med sitrussalat på toppen av pannacottaen.



Kaffe og konjakk (Braastad, Gjøvik Edition)

Godt nyttår og velbekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar