Kransekakebaking
har stått på tapetet i dag. Ikke èn, men mange... Forrige gang jeg bakte
kransekaker, fikk jeg det virkelig ikke til. Kakene satt fast i formene, samme
hva jeg gjorde.. og av 4 kg kransekakemasse fikk jeg ikke nok hele ringer til at
jeg kunne sette opp ei eneste hel kake. Spenningen var derfor stor, da jeg tok
fatt på jobben.
Til 1 kransekake (18 ringer + litt ekstra) bruker jeg:
500 gram mandler
500 gram melis
3 eggehvitter
Skåld halvparten av mandlene. Mal både skåldede og uskoldede mandler på
mandelkvern. Bland inn melis, og kna inn eggehvittene.
Før du begynner å lage ringene kan du varme opp deigen litt. Enten ved å kna
den i en kjele på ovnen til du begynner å brenne knokene dine, eller 1 minutt i
mikromølgeovn. Det sises at dette skal gjøre kaka seigere. Jeg lot være å varme
deigen i dag, men har pleid å gjøre det tidligere. (Merker ingen forskjell,
egentlig.)
Jeg kjører ut deigen med kjøttkvern, men du kan også rulle ut pølser.
Legg
pølsene i former, som er godt smurt. Jeg bruker teflonformer og formfett. Det
går helt fint. Stekes ved 200 grader, ca 10-12 min. Avkjøles hurtig.
Jeg pleier å fylle oppvaskkummen med snø, og sette formene i det. Da
er kakene lette å få ut av forma.
Det finnes selvfølgelig andre muligheter også ... Sett dem rett og slett på et
kjølig sted. Legg dem så på rist. Oppbevares i tett boks, eller i fryseren.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar