søndag 13. januar 2013

Restemat med kalkun

Godt nytt år til dere alle!

Det ble som vanlig forholdsvis mye kjøtt igjen av nyttårskalkunen og dermed blir utfordringen å lage noe brukbar restemat.

I dag har jeg derfor laget en pai med kalkun, som kan brukes som lunsj, sammen med salat, et par dager. Jeg har også laget en slags kalkunfrikasse, som blir d.agens middag.

Kalkunpai.


Paideig:

  • 125 g smør
  • 3 dl hvetemel
  • 2 1/2 ss kaldt vann.



Smuldre smøret i melet, bland inn vann. La deigen ligge i kjøleskapet ca 1 time. Kjevle den tynt ut, og legg den i paiforma. Prikkes med en gaffel.

Paiskallet forstekes ved 175 gr i ca 15 min. Jeg pleier å legge et stykke bakepapir med 1 pk brune bønner oppi paiskallet mens jeg steker det. Ta ut bønnene og papiret. Fyll paiskallet. Jeg brukte ca 3 dl kalkunkjøtt i biter, 1 liten purre i tynne ringer. 1/2 rød paprika i strimler, 2-3 ss maiskorn fra boks.

Bland sammen 3 egg og 3 dl fløte, litt salt og pepper, og hell det i paiskallet. Strø over revet ost. Stekes ved 175 grader til eggestanden har stivnet.

Kalkunfrikasse


Løksaus:

  • 1 løk finhakket
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 3/4 l vann + hønsebuljong, eller kyllingkraft/fond

Smelt smøret, surr løken i smøret, til løken er blank. Må ikke bli brun. Rør inn mel, og spe med vann/ kraft.

La sausen koke noen minutter, slik at melsmaken blir borte. Sil sausen. Skvis saft fra ca 1/4 sitron i sausen. Hvis du ønsker det kan du sikkert smake til med eddik og sukker, ca 1 ts av hvert i stedet. Vi bruker ikke det. Varm kjøttet forsiktig i sausen. Server med kokte grønnsaker og mandelpoteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar