søndag 13. januar 2013

Speket ørret eller laks

Til jul pleier jeg å speke en ørret. Dattera mi begynte å mase på julefisken tidlig i desember. Og var svært fornøyd da den var klar på julaftens morgen (som vanlig...)

Filetèr en ørret. (Den må ha vært frossen, akkurat som når du skal lage gravet fisk ). Skinnet skal ikke fjernes. Fjern alle bein.

Legg den første fileten med skinnsida ned, på et stort fat, med litt kant. strø på ei blanding av salt og sukker : 70 % salt/30% sukker. Strø på grovstøtt pepper til fisken er dekket. Gjør det samme med den andre fileten, og legg den oppå den første, med skinnsida opp.

Fisken legges i press i 4 døgn. Fisken skal snus 2 ganger det første døgnet, deretter en gang.

Kan spises med f. eks rå løk og poteter, eller som vi pleier: Som pålegg, gjerne med en god sennepssaus til.

Sennepssaus:

  • 2 ss sennep
  • 1-2 ss sukker
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 eggeplomme
  • 1 dl olje
  • salt og pepper
  • evt. dill

Rør sammen sennep, sukker, eddik og eggeplomme. Hell i oljen under omrøring.Smak til med salt og pepper. Tilsett evt. frisk, hakket dill eller litt tørket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar