Dag 2
Dag to på kurset var viet til stevnemøte mellom biff og salat . Vi delte oss i to grupper, ei som skulle jobbe med salat, og ei som skulle jobbe med kjøtt. Jeg valgte salater denne dagen. Gjesteforeleser var Tina Scheftelowitz, som er kjent for sine salatkokebøker, i Danmark.
Her er ei oppskrift på salaten vi laget til lunsj (eller frokost...) Til denne fikk vi servert biff tartar fra den andre gruppa. Jeg har dessverre ingen bilder av denne retten.
Dansk rugbrødssalat
Oppskriften er inspirert av den klassiske, toscanske brødsalaten og er en fin måte å spise opp brødrester på. Det kan gjerne være ditt eget eller bakerens beste rugbrød, og det gjør ikke noe om det er blitt litt tørt. Væten i salaten bløter det opp med smak og saft. Server salaten til. eks. f grillstekt kylling eller makrell.
Til 4-6 personer
Salaten:
500 g tomater
1 agurk (300 g)
¼ rødløk (eller løk, 25 g)
en liten bunt dill
Skjær tomaterne i tynne båter. Halver agurken på langs, fjern kjernene med en teskje og skjær den i tykke ”halvmåner”. Skrell og skjær løken i tynne båter.
Dressing
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
4 ts balsamicoeddik (eller epleeddik)
salt og friskkvernet pepper
Skrell og press hvitløken og bland en dressing av olje, balsamico, hvitløk, salt og peber.
Rugbrødskrutonger
150 g rugbrød med skorpe
1½ ss kaldpresset rapsolje
salt og friskkvernet pepper
fenikkelfrø
Rugbrødskrutonger: Skjær rugbrødet i terninger på ca. 1 x 1 cm. Varm oljen i en panne, tilsett rugbrød, salt og pepper, og rist ved middels varme under jevnlig omrøring i 5-10 minutter, til terningene er sprøe. Strø over litt fenikkelfrø
Servering: Vend salat, dressing og brødkrutonger rundt i skålen og server med det samme, så krutongene beholder en viss sprøhet.
Tips: Anrett salaten på et fat og sett små klatter rygeost på toppen (hvis du får tak i det) – det tilfører salaten en deilig frisk og røkt smak, som passer godt til. (Du kan evt. bruke en annen ferskost , men da går du glipp av røyksmaken)
Kos dekk!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar